PFAS finns i allt från schampo till smink och rengöringskrämer, produkter som bidrar till farliga utsläpp i miljön – trots att det finns alternativ till ämnena. Det visar en ny undersökning som IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Universitet har gjort på uppdrag av Kemikalieinspektionen.

PFAS är en grupp organiska ämnen som brukar benämnas evighetskemikalier eftersom de är mycket svårnedbrytbara i miljön. Vissa PFAS-ämnen har också visat sig vara skadliga för hälsan. Smink är den kategori som oftast innehåller PFAS. Undersökningen visade att 3,7 procent av de produkterna innehåller PFAS.

– Även om det är en liten andel av kosmetikaprodukterna som innehåller PFAS så är användningen ändå problematisk för att det bidrar till utsläppen av PFAS till miljön och där vill vi ha så lite av de här ämnena som möjligt. Vi vet också att de kosmetiska produkter som innehåller PFAS kan ersättas eftersom det finns PFAS-fria alternativ för alla de olika produkterna, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

De produkter med PFAS som upptäcktes i studien är inte farliga för den enskilde konsumenten, men Jenny Ivarsson tycker ändå att konsumenter och inköpare ska överväga att använda sig av alternativa varor innan de väljer produkter med PFAS.

– Genom att välja bort de här produkterna kan man som konsument eller inköpare göra en bra insats för miljön. Som inköpare kan du kräva PFAS-fria alternativ av dina leverantörer. Som konsument kan du titta på innehållsförteckningen. Trots att PFAS-ämnena har komplicerade namn kan du notera vissa ord. Om det till exempel står ”PTFE” eller ämnen som innehåller orden ”polytef”, "perfluoro” eller "polyfluoro" innehåller produkten PFAS och bör undvikas, säger hon i ett pressmeddelande.