Trots att vedeldning orsakar både hälsoskadliga effekter och påverkar miljön negativt, så älskar vi svenskar att elda. Även om vi inte är beredda att ge upp våra vedspisar och kaminer, så finns det mycket att göra för att minimera skadorna.

Luftföroreningar från vedeldning beräknas orsaka ungefär tusen dödsfall per år i Sverige och bidrar lika mycket till dålig luftkvalitet i tätorter som vägtrafikens utsläpp. Vedeldning är också en av de största källorna till att sot sprids norr om polcirkeln, vilket påskyndar snö- och issmältning i Arktisområdet.

– Utsläppen orsakar bland annat astma, försvårar lungtillväxt hos barn och det finns signaler på att de ökar risken för demenssjukdomar, säger Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket.

Nya regler för vedeldning


Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket.

Att många svenskar älskar att elda är tydligt. När en åtstramning av regelverket för vedspisar var aktuellt så startade en massiv protest i Facebookgruppen Vedspisupproret, som i skrivande stund har 18 000 medlemmar.

I början av oktober ändrades reglerna för nyinstallationer av kaminer som eldas med pellets och ved, men detta berör inte redan befintliga installationer. Kravet omfattar inte heller vedspisar som främst är avsedda för matlagning.

Är fler regleringar av ”myseldning” att vänta?

– Vedeldning sticker ut inom svensk utsläppsstatistik, utsläppen från vedeldning har inte minskat i samma takt som andra utsläpp de senaste åren. Eftersom utsläppen från vedeldning inte minskar så är det rimligt att det regleras mer, men det finns inga konkreta planer på det just nu.

Röken skvallar om antalet partiklar

Det finns faktiskt saker du kan göra på egen hand för att minska mängden farliga utsläpp när du eldar hemma. Siiri Latvala tipsar om att först ta reda på hur ren, eller smutsig för den delen, röken som kommer från din kamin är.

Utsläppen från vedeldning har inte minskat i samma takt som andra utsläpp de senaste åren.

– Gå ut och titta på röken från skorstenen när du eldar. Är den väldigt vit, som ånga, så är den ganska ren men är röken däremot svart eller grå så bildas mycket partiklar.

Vilken kamin eller vedspis du använder påverkar hur stora utsläppen blir.
– Det finns nyare kaminer på marknaden, exempelvis Svanen-märkta, som renar röken mer effektivt.

Rätt teknik kan halvera utsläppen

Att investera i en ny kamin är ju en ganska dyr åtgärd, och som tur är så finns det mer att göra.
– Genom att elda med rätt teknik så kan utsläppen halveras.

Kortfattat går det ut på att använda lagom torr ved och att elda från toppen i stället för underifrån. Naturvårdsverket har tagit fram en film som informerar om hur detta går till rent praktiskt.

Vore det bättre att vi slutade elda helt och hållet?
– I en perfekt värld så ja, kanske. Men det går kanske att hitta en balans genom att elda lagom mycket, med en bra kamin och på rätt sätt.

vedeldning

Småskalig förbränning av ved och pellets är en relativt stor källa till utsläpp av miljö- och hälsoskadliga luftföroreningar i Sverige.

Föroreningar som släpps ut vid eldning är bland annat små partiklar (inklusive sot), polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och dioxiner. Dessa föroreningar kan leda till problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsystemet och en typ av PAH som benämns bens(a)pyren är cancerframkallande. Särskilt känsliga för luftföroreningar är barn och äldre samt astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär.

Källa: Naturvårdsverket

Ändrade krav för kaminer och pannor

Från den 1 oktober 2019 ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer som eldas med pellets och ved. Ändringen gäller utsläpp av koloxid och verkningsgrad. Du som redan har till exempel en kamin i byggnaden berörs inte av ändringarna.

Boverket har beslutat att reglerna för köksspisar (vedspisar) som främst är avsedda för matlagning tas bort från och med den 1 oktober 2019. Det innebär att köksspisar som eldas med ved inte längre omfattas av utsläppskraven.

Bakgrunden till att Boverket nu tar bort kravet är den konsekvensutredning som Boverket gjort på uppdrag av regeringen. Konsekvensutredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln.

Källa: Boverket


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.