Växter som inte hinner anpassa sig i takt med klimatförändringen riskerar att dö ut. Att växterna släpar efter visas nu i en studie på backtrav, publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Växternas ”långsamhet” i förhållande till den snabba uppvärmningen kan göra fröbanker med fröer samlade på nordliga breddgrader värdelösa i framtiden, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Forskarna gjorde odlingsexperiment med fröbanks-frön från den ettåriga och genetiskt mycket välundersökta örten backtrav, Arabidopsis thaliana, på fyra olika platser i Europa där växten finns naturligt. Resultaten visar att de frön som samlats i områden som historiskt haft ett varmare klimat, klarade sig bättre än frön som samlats nära själva experimentplatsen. Det gällde särskilt på den plats i Finland där arten är nära sin nordliga utbredningsgräns. Den här ”eftersläpningen” i anpassning hos fröna har skett på bara några decennier. I ett längre tidsperspektiv får den stora konsekvenser för hur vi kan bevara populationer och arter i fröbankar till en varmare framtid.

Läs mer här (www.pnas.org)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Det är inget nytt att arter anpassar sig genetiskt till miljön och backtrav har så kort generationstid att ett par decennier räcker för märkbara effekter. Men skillnader under ett par decennier behöver inte reflektera en långsiktig trend.
    Genbanker görs med medvetande om att de allra flesta lagrade generna troligen aldrig kommer till kommersiell användning. Även om en på hundra av de lagrade proverna kommer till praktisk användning är det mer än förväntan.
    Växter är anpassade till många miljöfaktorer såsom värme. En del är också anpassade till nordiskt ljusklimat. De som nu är anpassade till nordiskt kustklimat kan i framtiden vara anpassade till vad som nu är fjällskogsgränsen och därför komma till användning där. De kan kanske inte sprida sig naturligt pga barriärer eller att det är för långt.

    Inser inte att de pågående klimatförändringarna skulle göra fröbankerna värdelösa. Tvårtom blir de lagrade varianterna värdefullare om de försvinner i en ökad takt i naturen.