Regeringen borde ställa miljökrav på läkemedelsproducenterna och inte bara låta priset styra vilka läkemedel som används, anser forskare.

När du hämtar ut ett förskrivet läkemedel på apoteket i dag får du ofta frågan om du vill byta till ett likvärdigt, billigare alternativ. Joakim Larsson, professor i farmakologi vid Göteborgs universitet, är kritisk mot systemet. Det skriver DN i dag. – Det är lite omoraliskt att bara låta priset avgöra. Den som sätter spelreglerna, i det här fallet svenska staten, tar samtidigt på sig en del av ansvaret, säger Joakim Larsson till DN. Joakim Larsson har studerat spridningen av antibiotika i miljön i bland annat Indien och Kina, där en stor del av världens antibiotika tillverkas. – Att ställa miljökrav på tillverkningen där enorma mängder multiresistenta bakterier riskerar att spridas är en i sammanhanget enkel och billig åtgärd, säger han. Frågan om antibiotikaresistens kommer att diskuteras på FN-toppmötet på onsdag.

Läs mer här (www.dn.se)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.