Över 170 tusen miljarder mikroplastpartiklar flyter i världens hav. Det visar en ny studie, där forskare för första gången på tio år har beräknat hur mycket mikroplast som finns i världshaven.

– Situationen är mycket värre än vi väntade oss. 2014 gjordes en uppskattning att det finns fler än fem tusen miljarder plastpartiklar i haven. Nu, mindre än tio år senare, är den siffran uppe i 170 tusen miljarder, säger forskaren Patricia Villarrubia Gómez vid Stockholm Resilience Centre, en av medförfattarna till studien, i ett pressmeddelande

I studien har en internationell forskargrupp skapat en tidslinje över mängden mikroplast i havens ytskikt från 1979 till 2019. De beskriver den plast som i dag flyter omkring som plastsmog, som täcker jordens havsyta, och den har ökat i exponentiell takt sedan 2005.

Plasttillverkningen har ökat i samma takt, men ökningen kan också bero på nedbrytningen av plastföroreningar från tidigare år och på förändrad avfallshantering.

– Den exponentiella ökningen i mikroplaster i världshaven är en väckarklocka. Vi måste agera globalt nu. Att försöka rensa havet från plast är lönlöst så länge vi håller på att producera ny plast i dagens hastighet, säger studiens huvudförfattare Marcus Eriksen vid 5 Gyres Institute i Kalifornien.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • René Mortensen skriver:

    Exakt! ”Att försöka rensa havet från plast är lönlöst så länge vi håller på att producera ny plast i dagens hastighet,…” Vi måste självklart snarast se till att plastproduktionen minskar och att insamlingssystemen blir mycket bättre.