Snart kommer sugrör, bestick och tallrikar i plast att förbjudas inom EU.

Nedskräpning är ett stort problem världen över. Enligt en rapport från 2016 är de värsta nedskräparna för djuren i haven fiskeredskap, plastpåsar, ballonger, cigaretter och plastlock. De europeiska medlemsländerna har nått en provisorisk överenskommelse för att förbjuda flera plastprodukter, som plastbestick, plasttallrikar, sugrör och matförpackningar av vissa sorters plaster. Dessutom läggs ett ökat ansvar på tillverkarna för cigarettfilter, ballonger, fiskeredskap och plastkassar.
 – Det som sticker ut är hur snabbt det har gått att ta fram en helt ny lagstiftning, det är unikt att det har gått så fort. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett så stort tryck i från allmänheten i alla medlemsstater, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Sydsvenskan.
Här är några av de åtgärder som EU:s medlemsländer har kommit överens om:
  • Förbud mot plast i vissa produkter "om alternativ finns lätt tillgängliga och överkomligt". Gäller för bomullspinnar (tops), bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar, som kommer att behöva framställas av mer hållbara material.
  • Plastmuggar och matförpackningar som tillverkats av expanderad polystyren förbjuds.
  • Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål.
  • Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar (till exempel för chips och godis), muggar, cigarettfilter (inklusive fimpar), våtservetter, ballonger och tunna plastkassar.
  • Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.