Vad ska vi äta i dag? Frågan kan vara svår att besvara – vårt val av mat påverkar såväl klimatet, som djurhanteringen och vår egen hälsa.

Anna T Höglund, universitetslektor vid Centrum för forsknings- och bioetik på Uppsala universitet, är aktuell med en bok om mat och etik.

– Jag följde debatten om mat och upptäckte att den var väldigt normativ, moraliserande och dömande. Ofta görs inga värdeavvägningar, utan debattörerna väljer ett perspektiv utan att väga det mot andra faktorer. Jag ville visa att om du väljer att bara äta vegetariskt, kan ett sådant val göra att du åsidosätter ett annat värde, säger hon.

Ett exempel är halloumiosten som många köpte för att äta mindre kött. Men eftersom den är importerad innebär den en belastning på klimatet. Och vet vi egentligen hur korna har det?

– Vi måste ta in flera olika perspektiv i debatten. Ofta fokuserar man på en sak i taget men det är mer komplicerat än så. Det finns en mängd värdekonflikter, säger Anna T Höglund i ett pressmeddelande.

Att välja mat är något som vi gör varje dag och det har blivit alltmer komplicerat. Det är svårt att bjuda folk på middag då allt fler följer olika dieter och till exempel utesluter kött, mejeriprodukter, socker och kolhydrater. Det är också vanligt att kommentera och ifrågasätta andras matval.

– Jag tror att en del känner matskam, och det vill jag att vi ska lyfta bort från folk. Även om min bok heter Mat och etik är den inte alls moraliserande, snarare tvärtom. Jag vill visa att det inte är något konstigt om man inte klarar av det här. Ingen kan klara av att rädda alla värden som står på spel när det gäller mat, säger Anna T Höglund.