När världens miljöministrar nu ansluter till FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal är det efter tröga förhandlingar som inte gett det resultat som förväntats. Precis som under COP27 i Egypten protesterar världens fattigare länder mot bristen på finansieringsvilja.

– Det här är inte ett möte för att rädda jorden. Vi är här för att rädda oss själva, våra söner och döttrar och många civilisationer framöver. Med hav och floder utan liv, tomma berg och öknar, kommer jorden att överleva – men vår civilisation gör det kanske inte, sade Csaba Kőrösi, ordförande för FN:s generalförsamling, i sitt tal till världens miljöministrar, på plats i Montreal, Kanada.

Fram till år 2030 ska 30 procent av världens mark vara naturskyddsområden. Men länderna på COP15-mötet om biologisk mångfald har hittills varit långt ifrån eniga om det så kallade 30x30-målet. Under ett öppningsanförande framförde en rad länder, bland annat Brasilien, Indien och Sydafrika, att 30x30-målet kräver betydande stöd från omvärlden, i form av såväl teknologiskt som ekonomiskt stöd.

I veckan protesterade delegater från ett antal utvecklingsländer mot oviljan att diskutera vem som ska betala för att rädda den biologiska mångfalden genom att lämna den pågående diskussionen. En huvudfråga för dem är hur omvärlden kan förvänta sig att dessa länder inte ska hugga ner sina skogar när det är något som rikare länder har kunnat göra.  

– Det visar hur trötta världens utvecklingsländer är på hur rikare länder hanterar finansieringen av insatser för biologisk mångfald. Utan pengar blir det här ett svagt avtal och Montreal riskerar att bli ett nytt Köpenhamn. Utvecklingsländerna lämnade mötet för att rikare länder inte är villiga att kompromissa, säger Oscar Soria, som representerar organisationen Avaaz på COP15 i Montreal, till The Guardian.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Sverige har sina skogar kvar med träd som huvudsakligen härstammar från träd som var i Sverige i förindusteriell tid samtigt som de varit en källa till Sveriges välstånd. Sverige ger per capita mycket stort ekonomiskt stöd till länder där mer av de ursprungliga skogarna försvunnit. Sverige borde därför ses som en förebild, men den bilden gör många sitt bästa för att fördärva för att gagna svensk naturvård, men knappast världens uthålliga framtid.