Om kortare flygresor ersattes av resor med snabbtåg där det är möjligt skulle flygets utsläpp minska med en tredjedel. Det visar en analys av tåg- och flygtrafiken i Storbritannien.

Att ta tåget i stället för flyget mellan städer i Storbritannien ger maximalt 30 minuters längre restid. Det konstaterar författarna bakom rapporten Trains over Planes som den brittiska tankesmedjan Intergenerational Foundation har publicerat. Det är en genomgång av koldioxidutsläpp orsakade av Storbritanniens inrikesflyg. Nu efterlyser författarna ett förbud mot kortare flygresor på sträckor där snabbtåg är ett alternativ, liknande det som i april infördes i Frankrike, som Extrakt tidigare har skrivit om. Om alla flygresor som skulle ta högst 4,5 timmar med tåg förbjöds skulle koldioxidutsläppen minska med 885 000 ton för Storbritannien, enligt rapporten.

För resenärerna skulle skillnaden i restid bli liten. Två tredjedelar av flygpassagerarna reser mellan olika stadskärnor, och i dessa fall går en tredjedel av resorna lika snabbt eller snabbare med tåg enligt rapporten.