Bränderna i Australien har stor effekt även på kontinentens djurliv. Många miljoner djur beräknas ha dött i bränderna och flera arter tros få svårt att återhämta sig.

Enligt en färsk beräkning från University of Sydney kan så många som en miljard djur ha dött på grund av bränderna i Australien sedan de startade.

– Förödelsen vi ser nu, som sker så snabbt i så stora områden, går inte att jämföra med något annat, säger Chris Dickman, professor i ekologi på University of Sydney, i ett pressmeddelande.

Koalan är ett av djuren som har svårt att komma undan bränderna, de rör sig långsamt och stannar i trädkronorna så länge som möjligt. Ett annat, betydligt mindre, pungdjur som nu är akut hotat är en pungmus som bara finns på Kangaroo Island, skriver The Guardian. Forskare på Australian National University beskriver läget som dystert.

– Den svåra situationen är symbolisk för läget för en rad arter på Australiens östkust. Vi ser flera andra fall där arternas hela utbredningsområde har brunnit, säger Sarah Legge, professor i ekologi, till The Guardian.

Hon och hennes kollegor tror att många års åtgärdsarbete för att bevara hotade arter nu har gått förlorat. De arter som inte kan flyga drabbas hårdast, till exempel koalan och jätteflygfalangen. Vombaten som lever under jord kan klara bränderna bättre, men även de djur som överlever bränderna får sedan svårt att hitta mat i ett sönderbränt landskap. Andra arter som har fått stora delar av sina utbredningsområden ödelagda är den australiensiska musen Hastings River mouse och den långfotade kängururåttan, som bara finns i Gippsland, Victoria.

– Även om arterna inte har slagits ut helt kommer de att få det svårt den närmaste framtiden. Jag tror att det här betyder slutet för ett antal arter, säger Sarah Legge.

Bränder har alltid har varit ett naturligt inslag i Australiens natur, men situationen är annorlunda den här gången, menar Sarah Legge. De lapptäcken av opåverkad skog som normalt finns kvar saknas nu.