Skördeskillnaderna mellan eko och konventionell produktion är mindre än vad man tidigare har trott. Den visar ny amerikansk studie.

Skördeskillnaden mellan ekologisk och konventionell odling är drygt 19 procent. Skillnaden mellan skördarnas storlek är därför betydligt mindre än vad man tidigare trott. Och enligt forskarna bakom studien kan skillnaden minska ännu mer och reduceras till bara 8 procent om man använder andra odlingsmetoder för de ekologiska grödorna, så som samodling eller roterad växtföljd. För vissa grödor, som baljväxter, exempelvis ärtor, bönor och linser kunde de dock inte se några större skillnader i avkastningen.

Läs mer här (www.independent.co.uk)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Erik skriver:

    Först och främst ska man vara försiktig med att generalisera studier gjorda i olika länder. Det är stor skillnad på odlingsförhållanden.

    För det andra är det lovande om skördarna ökar. Då kan vi ta bort ekobidragen och använda pengarna till något effektivare som stöder ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk, i hela Sverige.

  • Erik skriver:

    Ekologisk odling har debatterats flitigt den senaste tiden. Vi har kunnat läsa flera debattartiklar i Svenska Dagbladet t.ex. den 16 nov, svar 16 nov, 18 nov, 19 nov. DN har också debatterat frågan. Vi ha mycket statistik, inte minst om ekologiska skördar, inom ramen för den officiella statistiken.

    https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2014/11/20/fascinerande-fakta-om-ekologiskt-odlad-spannmal/