Blyrester från jakt hotar örn

Kungsörnar hotas av blyhaltig ammunition, som de får i sig genom födan. Ett förbud mot blyammunition är troligen det enda sättet att rädda örnarna, skriver forskare i en ny studie.
Blyrester från jakt hotar örn
Kungsörnar förgiftas av blyhaltig ammunition via inälvor som lämnas kvar efter jakt. Foto: Torbjörn Swenelius, Mostphotos

Inälvor som lämnats kvar efter jakt och skadeskjutna djur kan bli till föda för kungsörnen. Om djuren har skjutits med blyhaltig ammunition kan dock köttet vara förgiftat och orsaka försämrad flygförmåga hos örnarna.

Det är slutsatsen av en studie som har letts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt samt örnforskare i USA. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.

Problemet är antagligen inte begränsat till älgjakten eller Sverige utan förekommer vid all jakt då blyammunition används, inklusive småviltsjakt, där skadeskjutna djur utgör giftig föda för kungsörn och andra asätare.

Läs mer här.

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.