Trots risker: Börsbolag saknar strategi för klimatkonsekvens

Trots nytt EU-direktiv är europeiska börsbolag dåliga på att redovisa hur klimatförändringen påverkar deras affärsmodeller. Det visar en europeisk studie som har analyserat ett urval av europeiska års- och hållbarhetsredovisningar.
Trots risker: Börsbolag saknar strategi för klimatkonsekvenser
Redovisning av utsläpp är obligatoriskt i Frankrike och Storbritannien, vilket gjort att bolagen där klarar sig bäst. Fem svenska bolag ingår granskningen: Boliden, Atlas Copco, Nordea, SCA, och AB Volvo. Foto: Mostphotos

Enligt ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft förra året måste många företag hållbarhetsredovisa. De europeiska organisationerna CDP, Climate Disclosure Project, och CDSB, Climate Disclosure Standard Boards, har följt upp hur de stora börsbolagen i Europa uppfyllt de nya kraven.

Studien visade att endast ett av fyra bolag lyckas beskriva hur deras affärsmodeller möter kraven från EU-direktiven, och att ännu färre bolag på ett tydligt sätt visar om och hur klimat- och miljöfrågorna ingår i deras granskningsprocesser.

Fyra av fem bolag redovisar att de identifierar en tydlig miljö- och klimatrisk, men samtidigt saknar lika många en strategi för att möta klimatriskerna. Bara 41 procent redovisar tydliga mål kring hur man ska minska utsläppen.

Läs rapporten här

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.