Området i Ukraina där kärnkraftverksolyckan inträffade ska åter producera el. Kinesiska företag investerar nu i solpaneler för nio miljarder kronor. Bygget väntas börja i år.

Två kinesiska företag planerar att bygga ett 2500 hektar stort solkraftverk på en gigawatt söder om kärnkraftverket Tjernobyl. Ukrainska tjänstemän säger att företagen kommer att investera uppemot nio miljarder kronor. I ett pressmeddelande säger de kinesiska företagen att de kommer att börja bygga i år. – Marken är billig och det finns gott om sol vilket borgar för en solid grund för projektet. Dessutom är de elektriska överföringsanläggningarna redo att återanvändas, säger Ostap Semerak, ukrainsk kabinettminister till The Guardian. Tjernobyls kärnkraftverks reaktor fyra exploderade 1986 och spred radioaktivt avfall. Området har sedan dess till stora delar varit utrymt.

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.