Det pratas mycket om tåg, och nu börjar vi närma oss semestertider. Här listar Extrakt några förtrollande semestermål för tågresenärer.

Hur reser vi längre sträckor på ett hållbart sätt? Med den nya flygskatten hamnade svenskarnas resande och flygets klimatpåverkan på agendan. Flyget står idag för ungefär fem procent av den globala energirelaterade klimatpåverkan, och enligt beräkningar av Jonas Åkerman vid KTH och Greenpeace innebär resandets snabba ökning att biobränslet kommer få svårt att hänga med.

Även om vi år 2030 har lyckats ersätta dagens totala mängd flygbränsle med biobränsle så kommer klimatpåverkan från svenskarnas flygresande att vara lika stor som idag.
– Biobränslet kompenserar bara för trafikökningen, inte mer, säger Jonas Åkerman, forskningsledare i miljöstrategisk analys, till Svenska Dagbladet.

Debatten har gjort allt fler fått upp ögonen för tåget som ett sätt att nå semestermålen. Facebookgruppen Tågsemester, där det diskuteras resmål, tips och berättelser, har till exempel på några månader ökat till över 15 000 medlemmar.

Resmål med tåg

Och när man läser folks berättelser är det inte svårt att förstå den stora tjusningen för detta färdsätt. Tåget kan ta dig till allt från storstäder, stränder och mäktiga naturvyer. Att resa med tåg kan vara mer spännande, bekvämare och enklare än många tror, men det gäller ofta att vara öppen för en multistopps-resa, acceptera nattåg eller övernattning på vägen för att nå ett slutgiltigt resmål.

Vill du också stanna på marken i sommar? Här är några av Europas vackraste destinationer!

Fjorden vid den branta klippan

Om vi börjar med att vända blickarna åt vårt grannland i väst hittar vi Stavanger. Staden är en av Norges äldsta städer, och namnet betyder fjorden vid den branta klippan.

I Stavanger finns norra Europas största trähusstadsdel från 1700-talet, men många anser att Lysefjord och klippan Preikestolen, som ligger en bit utanför staden, är de mest intressanta attraktionerna.

Från Oslo går ett direkttåg till Stavanger som tar mellan 7 och 9 timmar. Från Stockholm eller Göteborg kan du enkelt ta dig till Oslo. Kommer du norrifrån kan du ta nattåg till Stockholm och därifrån byta till direkttåget mot Oslo.

Ner till kontinenten

Till kontinenten reser du via Köpenhamn, och för de flesta stoppen i Europa kan du vänta dig att passera Hamburg och/eller Berlin. Därifrån kan du sedan fortsätta öster-, väster-, eller söderut.

Från Köpenhamn är sedan möjligheterna många. Varför inte ta nattåget till Paris? Ett annat alternativ är att åka direkt till Hamburg. Hamburg är en hub för tågen, och en bra utgångspunkt för att ta sig vidare ut i Europa, som exempelvis Zürich, Milano eller München.

Två timmar från München, ut på landsbygden till sista stoppet på den “romantiska vägen”, precis vid österrikiska gränsen och vid Alpernas fötter, hittar du den pittoreska byn Füssen. I området ligger sagoslottet Neuschwanstein som Disneyslottet sägs baseras på.

Värme och kulturupplevelser

Med nattåg från München kan du också ta dig till medelhavet, till norra Kroatien och Rijeka. Det är landets tredje största stad fylld av vackra kulturrika byggnader, uteserveringar och restauranger. Där har du närhet till bland annat cykel- och vandringsleder, och kan även förflytta dig snabbt till exempelvis Italien, Slovenien eller nedåt på balkanhalvön.

Än så länge är Rijeka inte en lika stor turiststad som flera andra kroatiska städer, men 2020 är staden utnämnd till EU:s kulturhuvudstad, då turister lär vallfärda till staden.

Snabbare att ta tåget

Många känner till Tjeckiens huvudstad Prag, men få känner till att det går snabbare att ta sig med tåg mellan Prag och Berlin än med flyg. Från Köpenhamn är du efter ett snabbt byte i Hamburg i Berlin på ungefär sex timmar.

När du vill åka vidare tar du direkttåg och är framme i Prag efter 4,5 timmar. I den välkända staden kan du sedan njuta av mat, kultur, konst och vacker arkitektur, och har därefter en bra utgångspunkt för att fortsätta ner mot balkanhalvön eller Grekland.

Tåg är ett bra sätt att resa för den som inte har alltför bråttom och som gärna vill besöka fler resmål under semestern eller mot destinationen. Glöm inte att titta ut genom fönstret ibland bara, med tåg kan resan vara lika vacker som slutdestinationen.