Tidningen Dagens Samhälle har rankat hur Sveriges kommuner lever upp till de sociala målen i Agenda 2030: fattigdom, ojämlikhet samt fredliga och inkluderande samhällen. I de tre olika kategorierna hamnade Essunga, Grästorp och Kungsbacka i topp.

Tidningen har rankat kommunerna i tre olika kategorier, småstads- och landsbygdskommuner, städer och stadsnära kommuner samt storstadskommuner. 

  • I kategorin småstads- och landsbygdskommuner placerar sig Essunga i topp, medan Filipstad hamnar i botten
  • I kategorin städer och stadsnära kommuner placerar sig Grästorp i topp, medan Munkfors hamnar i botten
  • I kategorin storstadskommuner placerar sig Kungsbacka i topp medan Malmö hamnar i botten.

Båda Essunga och Filipstad har tagit emot många nyanlända, men haft olika förutsättningar att hantera detta. 

– Vårt integrationscenter har ett väldigt bra samarbete med näringslivet, och i andra mätningar har vårt näringslivsklimat rankats högt. Plus att vi i den här lilla kommunen känner varandra och är lösningsorienterade. Så de nyanlända kommer fort ut i arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson (M) i Essunga kommun till Dagens Samhälle.

– Vi får så många flyktingar som inte kan försörja sig själva att vi hamnar i en situation som inte är rimlig. Det här gäller även andra kommuner som redan från början var i ett utsatt ekonomiskt läge. Utan statlig hjälp har vi svårt att klara det här, säger kommunalstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) i Filipstads kommun till Dagens Samhälle.

Läs artikeln här >>


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.