Tidningen Dagens Samhälle har rankat hur Sveriges kommuner lever upp till de sociala målen i Agenda 2030: fattigdom, ojämlikhet samt fredliga och inkluderande samhällen. I de tre olika kategorierna hamnade Essunga, Grästorp och Kungsbacka i topp.

Tidningen har rankat kommunerna i tre olika kategorier, småstads- och landsbygdskommuner, städer och stadsnära kommuner samt storstadskommuner. 

  • I kategorin småstads- och landsbygdskommuner placerar sig Essunga i topp, medan Filipstad hamnar i botten
  • I kategorin städer och stadsnära kommuner placerar sig Grästorp i topp, medan Munkfors hamnar i botten
  • I kategorin storstadskommuner placerar sig Kungsbacka i topp medan Malmö hamnar i botten.

Båda Essunga och Filipstad har tagit emot många nyanlända, men haft olika förutsättningar att hantera detta. 

– Vårt integrationscenter har ett väldigt bra samarbete med näringslivet, och i andra mätningar har vårt näringslivsklimat rankats högt. Plus att vi i den här lilla kommunen känner varandra och är lösningsorienterade. Så de nyanlända kommer fort ut i arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson (M) i Essunga kommun till Dagens Samhälle.

– Vi får så många flyktingar som inte kan försörja sig själva att vi hamnar i en situation som inte är rimlig. Det här gäller även andra kommuner som redan från början var i ett utsatt ekonomiskt läge. Utan statlig hjälp har vi svårt att klara det här, säger kommunalstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) i Filipstads kommun till Dagens Samhälle.

Läs artikeln här >>