Mat & jordbruk
Rekordsen is: Norra ishavet fortfarande öppet
Isen på Laptevhavet, en del av Norra ishavet norr om Ryssland, har fortfarande inte lagt sig trots att oktober närmar sig sitt slut. Nu varnar forskare för att den sena isläggningen kan påverka stora delar av Arktis.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
För första gången sedan forskare började mäta isläggningen i Arktis är Laptevhavet fortfarande öppet i slutet av oktober, skriver The Guardian. Laptevhavets is brukar beskrivas som ursprunget till Arktiska havets istäcke norr om Sibirien. Anledning till att isläggningen är så sen i år är dels den varma hösten som norra Ryssland har haft, dels varma havsströmmar från Atlanten.
Vattentemperaturen i området har den senaste tiden varit fem grader varmare än genomsnittet.
– Avsaknaden på istäcke den här hösten saknar motstycke i den sibiriska regionen av Arktis, säger Zachary Labe, forskare vid Colorado State University, till The Guardian.
Enligt honom ligger de varma hösttemperaturerna i linje med förväntade effekter av klimatförändringarna. Mätningarna av ismassan i Arktis började 1979, med hjälp av satelliter. Ismassan har aldrig varit så liten som de senaste 14 åren.
Arktis is fryser först längs Laptevhavets kust under hösten, för att sedan driva västerut. När havet förblir öppet längre betyder det att turbulensen i havet ökar, och mer varmt vatten förs upp mot ytan.