En utredning från regeringen föreslår att engångsförpackningar i plast ska beskattas. Karl Holmberg, som forskar om plast, politik och hållbar utveckling vid Lunds universitet, tycker att skatten är en bra början.

Regeringens förslag innebär att mat och dryck för avhämtning i engångsplast kan bli dyrare. Skatten ska betalas av tillverkarna eller av de som importerar förpackningarna, och föreslås vara införd i november 2021.

– Överlag är det ett bra förslag. Vi har ett stort miljöproblem i hur vi använder material, och inte minst plast, speciellt vad gäller engångsanvändning. Detta förslag är såklart inte tillräckligt för att komma åt alla aspekter av plastproblemet, men i dag är det svårt och politiskt komplicerat att förändra beteenden. Då kan något som detta ses som en positiv början med syfte att förändra vårt beteende kring just de problematiska engångsprodukterna, säger Karl Holmberg i ett pressmeddelande.

Ett förbud av engångsförpackningar ser han som orealistiskt.

– Det är nog svårt att få industrin och allmänheten att ställa sig bakom ett förbud. Det är en mycket radikalare lösning som också för med sig risker och kan i vissa fall leda till en del problem. Möjligtvis är det också mer politiskt känsligt.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Sebastian skriver:

    Det förekommer redan en massa gnäll i sociala media (hur representativt det nu är) över att plastpåseskatten bara handlar om att staten vill ha in mer pengar, så kan nog vara svårt att få acceptans för detta.

    I vissa städer utomlands förekommer redan pantsystem för take away förpackningar som dessutom går att återanvända. Har sett nyheter om att det testas i Göteborg och Stockholm, men restaurangerna jag sett som är med är långt från mig.

    Krav på pant istället för skatt skulle nog vara en lösning som fler accepterar och dessutom troligare ger miljönytta. Det lär ju inte vara några kronor extra i skatt som stoppar när man vill köpa med sig.