Andelen organiska gifter i förstföderskors bröstmjölk har minskat under senaste 20 åren. En långtidsstudie visar att Sveriges ansträngningar att minska hälsofarliga kemikalier lyckats.

Livsmedelsverkets studie har pågått sedan 1996 och visar att mängden miljögifter i bröstmjölk minskat rejält jämfört med för 20 år sedan bland förstföderskor i Uppsala. ”Glädjande nog utsätts unga kvinnor för mindre mängder av bland annat PCB, dioxiner, och de högfluorerade ämnena PFOS och PFOA nu än tidigare. Halterna har sjunkit i medeltal 3-4 gånger jämfört med när undersökningarna startades”, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Livsmedelsverket menar att Sveriges insatser för att minska hälsofarliga kemikalier i vår omgivning gett resultat. Bland annat hjälpte studien till att upptäcka att kemikalier från brandövningar hade läckt ner i dricksvattnet.

Läs mer här (www.livsmedelsverket.se)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Hillevi skriver:

    Tack Björn för att du påtalar sådana skrivfel (”journalistmatte” som det heter på Avigsidan). Antagligen var halten 3-4 ggr högre för 20 år sedan – när jag ammade mina barn :-(.. Någon som vet?

  • Björn skriver:

    ”Halterna har sjunkit i medeltal 3-4 gånger jämfört med när undersökningarna startades” ?

    En ”halt” kan väl inte sjunka med mer än 1 gånger ursprungsvärdet för då är det 0?