Kan marina kolonilotter vara ett sätt att öka produktionen av livsmedel från havet? Det ska nu testas vid Göteborgs universitet.

En marin kolonilott är en plats för småskalig odling och förvaring av mat i havet, vilket kan jämföras med en kolonilott på land. I stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas. 

Vid Göteborgs universitet har man tidigare genomfört ett pilotförsök med en marin kolonilott vid Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Där undersöktes vilka arter som passar för småskalig odling i havet och vilka tillstånd som krävs för en sådan verksamhet. 

– Nu vill vi testa att bygga en marin kolonilott i urban miljö. Målet är att kolonilotten tillsammans med omställningshotellet blir en mötesplats där vi kan diskutera och öka kunskapen om hållbar odling i havet, säger Maria Bodin, projektledare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.