Just nu pågår arbetet med att ta fram en mobil-app med information om farliga kemikalier i varor. Via appen ska konsumenter få information om en vara innehåller farliga ämnen och möjlighet att ställa frågor till leverantörerna.

Hallå där Anne Marie Vass, utredare på Kemikalieinspektionen, som arbetar med den nya appen.

Anne Marie Vass, utredare. Foto: Kemikalieinspektionen
Anne Marie Vass, utredare. Foto: Kemikalieinspektionen

Hur ska appen fungera?
- Genom att scanna in en varas streckkod ska du direkt få information om huruvida varan innehåller någon av de 174 särskilt farliga ämnen som finns definierade i EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Om informationen saknas så skickas en fråga till leverantören som enligt lag har 45 dagar på sig att svara, men vi hoppas naturligtvis att det ska gå fortare.

Vilka varor ska ingå?
- Appen kommer att omfatta de varor som ingår i Reach, bland annat kläder, leksaker, elektronik, idrottsutrustning, möbler. Däremot ingår inte livsmedel, kemtekniska produkter och kosmetika, eftersom reglerna för dem är annorlunda.

När är appen färdig för användning?
- Målet är att en första version ska vara färdig till våren 2019. Då ska den lanseras i 13 EU-länder, inklusive Sverige.

Hur ska konsumenterna tolka informationen?
- Det kommer att ges en kort information om varje vara. För dem som vill veta mer så kommer det förmodligen att vara möjligt att klicka sig vidare i appen för att läsa mer, till exempel om ett visst ämne.

Hur har responsen varit från leverantörerna?
- Flera stora företag har redan ställt sig bakom initiativet och uppger att de kommer att leverera information så snart systemet är klart, så det känns roligt.


Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Karin Montgomery skriver:

  Hej Martina!
  Tack för din fråga, så här svarar Ann-Marie Vass:

  ”Appen ska göras för särskilt farliga ämnen i varor därför att efterlevnaden för krav på informationen som finns i lagstiftningen på det här området inte fungerar så bra idag.

  Det är inte omöjligt att man på längre sikt kan lägga till kosmetika också. Vi måste börja någonstans. Inte gapa efter för mycket på en gång … då kanske vi aldrig blir klara med lanseringen. Det finns inget beslut och ingen planering idag för att lägga till kosmetika senare.

  Gruppen som jobbar med ToxFox deltar i vårt projekt också. De kommer att utöka kosmetika-delen i sin app med varorna som vi jobbar med i den gemensamma delen av appen. De har avtal som styr hur ToxFox kan användas. De avtalen hindrar att andra i projektet kopierar deras kosmetikadel på ett enkelt sätt.

  Våra ambitioner är att den nya appen ska fungera för IKEA också. De har ett eget streckkodssystem. Vi räknar med att det går att hantera med teknikens hjälp.”

 • Martina skriver:

  Varför inte kosmetik? Varför är reglerna annorlunda ? Funkar i Tyskland. Där finns appen ToxFox.
  Ikea omfattas inte då dom har ett eget system, enligt den tyska sajten bund.net.
  Gäller det även appen ni utvecklar ?
  Tacksam för info.
  Vänligen Martina