För ett år sedan fick Sverige en ny högsta punkt, när Kebnekaises sydtopp för första gången var lägre än nordtoppen. Årets mätningar visar att sydtoppen är lägre även i år – 0,8 meter lägre än nordtoppen.

När forskarna på Tarfala forskningsstation för ett år sedan såg att Sverige fått en ny högsta punkt, Kebnejkajses nordtopp, mättes sydtoppen till 2095,6 meter, vilket är 1,2 meter lägre än nordtoppen. Att skillnaden är något mindre i år tror forskarna beror på att vintern var både snörik och lång jämfört med året innan. Årets mätning visar att det fanns kvar 40 centimeter av den gångna vinterns snö och is.

Kebnekaises sydtopp består av snötäckt glaciär, som minskar på grund av det varmare klimatet. Nordtoppen, som består av berg, är mer stabil.

De senaste 25 åren har har sydtoppen förlorat i snitt en meter varje år. Toppen har mätts sedan 1902 och sedan 1940-talet finns en obruten serie av mätningar. Höjden varierar cirka tre meter mellan sommar och vinter och den är som högst i maj och som lägst i september.

Årets mätning genomfördes 17 september. På sikt förutspår forskarna att nordtoppen kommer att vara Sveriges högsta punkt året om.