Forskare varnar att dagens globala politik kommer att leda till ökad is-smältning, vilket kan försvaga strömmarna och skapa störningar i havsströmmarna.

Genom simuleringar av issmältning på Grönland och Antarktis har forskare sett att det finns betydande risk att havsströmmar i framtiden kommer störas av smältvattnet. Det kan leda till extremare väder och ett alltmer instabilt klimat, vilket forskarna tror kan ”orsaka kaos” till 2100.

– Enligt våra modeller kommer det här smältvattnet att orsaka betydande störningar i havsströmmarna och ändra nivåerna av uppvärmningen runt om i världen, säger rapportens huvudförfattare Nicholas Golledge, forskare vid Antarctic research centre vid Victoriauniversitetet i Nya Zeeland, till nyhetsbyrån AFP.

Strömmarna kommer föra med sig det kalla smältvattnet, samtidigt som varmare vatten trycks upp mot ytan.

– De storskaliga förändringarna vi ser i våra simuleringar bidrar till ett mer kaotiskt klimat med mer extrema väderförhållanden och fler värmeböljor, säger Natalya Gomez, medförfattare till rapporten och klimatforskare vid McGill-universitetet i Kanada, till AFP.

Forskarna tror att vi i framtiden kommer se högre temperaturer i bland annat Arktis och östra Kanada, och lägre temperaturer i nordvästra Europa och längs Nordamerikas östkust.

>> Läs studien i Nature


Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.