Forskare varnar att dagens globala politik kommer att leda till ökad is-smältning, vilket kan försvaga strömmarna och skapa störningar i havsströmmarna.

Genom simuleringar av issmältning på Grönland och Antarktis har forskare sett att det finns betydande risk att havsströmmar i framtiden kommer störas av smältvattnet. Det kan leda till extremare väder och ett alltmer instabilt klimat, vilket forskarna tror kan "orsaka kaos" till 2100.

– Enligt våra modeller kommer det här smältvattnet att orsaka betydande störningar i havsströmmarna och ändra nivåerna av uppvärmningen runt om i världen, säger rapportens huvudförfattare Nicholas Golledge, forskare vid Antarctic research centre vid Victoriauniversitetet i Nya Zeeland, till nyhetsbyrån AFP.

Strömmarna kommer föra med sig det kalla smältvattnet, samtidigt som varmare vatten trycks upp mot ytan.

– De storskaliga förändringarna vi ser i våra simuleringar bidrar till ett mer kaotiskt klimat med mer extrema väderförhållanden och fler värmeböljor, säger Natalya Gomez, medförfattare till rapporten och klimatforskare vid McGill-universitetet i Kanada, till AFP.

Forskarna tror att vi i framtiden kommer se högre temperaturer i bland annat Arktis och östra Kanada, och lägre temperaturer i nordvästra Europa och längs Nordamerikas östkust.

>> Läs studien i Nature