Indien överraskade i början av veckan med ett löfte om klimatneutralitet till 2070, vilket kan leda till att flera länder ökar sina ambitioner. Det säger forskare på plats vid klimatmötet COP26 i Glasgow till Extrakt.

I början av veckan meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi på klimattoppmötet i Glasgow att landet ska nå nettonollutsläpp 2070, vilket överraskande Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala Universitet, som är på plats i Glasgow.

– De har tidigare sagt att de ska leverera ett klimatåtagande när de rika länderna har samlat ihop de 100 miljarder dollar i klimatfinansiering som utlovades i Köpenhamn 2009. Men det har ännu inte uppnåtts, säger han.

Han tycker att Indiens agerande sätter press på övriga länder.

– Indiens plan är på ett sätt mer ambitiös än de rika ländernas. Stefan Löfven kommenterade att 2070 är för sent, men då är även det svenska målet 2045 för sent satt, givet att de svenska utsläppen per person ligger långt över de indiska. Den bollen har Sverige inte tagit. Indiens åtagande kan leda till att länder skruvar upp sina nationella planer, då kan det bli en bra effekt både på mötet och i verkligheten, säger Mikael Karlsson.