Försäljningen av antibiotika till djur fortsätter att minska i flera europeiska länder. Lägst är försäljningen i Island, Finland, Norge och Sverige. Det visar en ny rapport från den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

En ny rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) redovisar statistik över försäljning av antibiotika till djur under 2017 i 31 europeiska länder.

Rapporten visar att försäljningen av antibiotika för livsmedelsproducerande djur har minskat med totalt 32 procent för de 25 länder som deltagit i EU-övervakningen sedan 2011. Tyskland och Nederländerna har minskat försäljningen med cirka 60 procent på samma tid.

Försäljning av antibiotika för livsmedelsproducerande djur 2017 . Källa: EMA

– Men det är fortfarande mycket stora skillnader mellan länder. Den kraftiga minskningen i vissa länder visar talar för att även andra borde kunna nå liknande resultat, säger Oskar Nilsson, antibiotikaexpert vid SVA i ett pressmeddelande.

Den låga svenska siffran förklaras till stor del av att vi sedan lång tid arbetat med att på olika sätt förebygga sjukdom.


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.