Ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv, enligt forskare vid Blekinge Tekniska högskola, som betonar att energibesparingar och ny förnybar energi i stället är rätt väg att gå.

– Vi och många andra har ju tidigare kommit fram till att i motsats till ny kärnkraft skulle energibesparande åtgärder och ny förnybar energi (främst vindkraft, solkraft och vattenkraft) ge hanterbara hållbarhetsrisker, bli kostnadseffektivt och kunna genomföras tillräckligt snabbt för att bli relevant för klimatutmaningen. Nu ville vi se om denna bild kunde ändras med anledning av de senaste vetenskapliga rönen, säger Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska högskola och studiens huvudförfattare. 

Forskarna utgick ifrån Svenska Kraftnäts framtidsscenarier för energisystemet när de jämförde regeringens kärnkraftsfärdplan mot alternativ inom energibesparingar och ny förnybar energi.

– Trots att vi var generösa vid beräkningen av kärnkraftens kostnader, blev alla scenarier med ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, säger Henrik Ny i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att regeringens kärnkraftsfärdplan blir 470-1070 miljarder kronor dyrare än satsningar på energibesparingar och ny förnybar energi, fram till 2050. Sen tillkommer en merkostnad under den nya kärnkraftens resterande livslängd till cirka 2100 på uppåt 5000 miljarder kronor.

– Det kommer att bli svårt för vilken regering som helst att lägga fram en färdplan och söka stöd i Riksdagen, samt legitimitet hos befolkningen om den innebär enorma samhällskostnader och baseras på en uträknad teknik, säger medförfattaren Martin Prieto Beaulieu.

Blekinge tekniska högskolas hemsida svarar forskarna bakom studien på ett antal frågor och kommentaren som kommit in på rapporten.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Björn Abelsson skriver:

    Elanvändningen minskade med 10 procent under de mest belastade timmarna under 2023. Ebba Busch avvisade dock förslag om fortsatt elsparande med att hon inte vill ha ”jojo-priser” på el. Är det inte bättre att ha låga elpriser ibland än att ha höga priser hela tiden?