Om inga åtgärder vidtas beräknas den globala flygsektorn och sjöfarten stå för 40 procent av alla koldioxidutsläpp år 2050, enligt en rapport framtagen av Europeiska miljöbyrån.

Enligt en ny rapport av Europeiska miljöbyrån EEA kan flyg och båt ensamma stå för nästan hälften av de europeiska utsläppen 2050. En av utmaningarna som transportslagen står inför är att tekniken, infrastrukturen och arbetsmetoderna är svåra att ändra på. Det är svårt att minska utsläppen, och flygplanens och fartygens långa livslängd fördröjer övergången till renare teknik. Samtidigt missgynnar de även mer hållbara alternativ. Hamnar och flygplatser kräver stora investeringar, vilket minskar incitamenten för att gå över till renare transportalternativ. Även skattesubventioner och forskningsbrist kring alternativa bränslen fördröjer övergången. I rapporten menar EEA att regeringar har en mycket viktig roll för att stödja forskning, vara drivande för att ta fram nya standarder och subventionera ny teknik. Läs rapporten här

Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Alvin Nilsson skriver:

    Jag tyckte den här rapporten var läskig att läsa. Att flygen och båtarna släpper ut så mycket är inte bra för miljön har jag läst på internet. Jag tycket alla ska sluta åka båt och flyga flygplan så att vi kan rädda miljön.