Beror den varma vintern på klimatförändringar? Svaret på den frågan är inte så enkel, forskare betonar att det inte utifrån en enstaka vinter går att säga vad som beror på klimatförändringarna. Men i takt med att temperaturen stiger så har vi flera varma vintrar att vänta.

– För att det ska bli en kall vinter med snö måste kalla arktiska ostliga luftströmmar komma in över Sverige. Den här vintern har det hittills varit en dominans av sydvästliga och en del västliga vindar som fört in varm luft från lägre breddgrader och utifrån Atlanten, säger Hans Linderholm, professor i naturgeografi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Hans Linderholm kan inte med säkerhet säga att den typ av vindar som dominerar nu och som ger det varma vädret beror på klimatförändringarna.

– Men vinterväder som är varmare än det vi är vana vid är helt i linje med vad vi forskare förväntar oss i framtiden när temperaturerna stiger.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Eva Lindberg skriver:

    Jag insåg att all information som jag undrade över fanns i länken i artikeln! 😊

  • Eva Lindberg skriver:

    Det här är ett intressant ämne, och det skulle vara bra att få läsa mer om den här vintern. Jag skulle vilja veta mer om jetströmmarna som ligger som ett 7-klöver över nordkalotten, om väderlåsningar och varför de uppkommer, om andra delar av norra halvklotet haft liknande låsningar i vädret kanske med andra väderfenomen. Finns det både för- och nackdelar med den här vintern för oss, tex för grundvattnet inför sommaren?