Livsstil & konsumtion
Andra chansen för krokiga grönsaker?

Går det att göra ny mat av restprodukter från livsmedels- och köttindustrin? Det ska forskare vid IVL ta reda på i ett nytt projekt som genomförs i samarbete med näringslivet.
– Nästan en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs eller går förlorad i dag i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri som också orsakar stor miljöpåverkan och klimatutsläpp, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Rester i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer slängs, exporteras eller används i dag som djurfoder.
– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta, säger Emma Moberg på IVL i ett pressmeddelande.
Fokus ligger främst på att hitta livsmedel för den offentliga sektorn, exempelvis skolor och äldreboenden. Projektet har tilldelats sex miljoner kronor från forskningsrådet Formas.