Går det att göra ny mat av restprodukter från livsmedels- och köttindustrin? Det ska forskare vid IVL ta reda på i ett nytt projekt som genomförs i samarbete med näringslivet. 

– Nästan en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs eller går förlorad i dag i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri som också orsakar stor miljöpåverkan och klimatutsläpp, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Rester i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer slängs, exporteras eller används i dag som djurfoder.

– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta, säger Emma Moberg på IVL i ett pressmeddelande.

Fokus ligger främst på att hitta livsmedel för den offentliga sektorn, exempelvis skolor och äldreboenden. Projektet har tilldelats sex miljoner kronor från forskningsrådet Formas.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Birger Olsson skriver:

  Skulle vilja ha konkreta exempel på styckningsdetaljer som slängs. Efter 40 år inom köttbranschen låter det som ett påhitt.

  • Elvira Molin skriver:

   Hej Birger, inom projektet skall vi se på udda styckdetaljer så som fötter och svansar, även inälvor och blod. Det är där vi ser förbättringspotential,. Även på grönskassidan bör det nyansieras till skadade eller missfärgade pga av diverse angrepp och inte enbart krokiga. Jag hoppas det stämmer bättre med dina erfarenheter från branschen.
   Vänligen
   Elvira

   • Birger Olsson skriver:

    hej
    Allt det du nämner benämns som slaktbiprodukter och innanmat och faller i slakten.
    Det mesta går idag som livsmedel på export, Blod finns ingen efterfrågan på och går till biogas.