Arbetet för Östersjön släpar efter

Trots att ambitionen varit att man ska tänka på hur de olika miljöproblemen påverkar varandra visar forskning att Östersjöns olika miljöproblem inte ses som en helhet, utan hanteras separat. Det finns några ljusglimtar, men det övergripande resultatet är att vi får ett allt sjukare hav.
Arbetet för Östersjön släpar efter Några problem som Östersjön brottas med är övergödning, syrebrist, överfiske och miljögifter. För att lösa problemen krävs stora insatser från alla Östersjöländerna.Foto: Roland Levander, Mostphotos

Alla ekosystem ska ses som en helhet, inklusive den mänskliga faktorn. Men det tillämpas inte i praktiken, trots att det sedan tjugo år ska vara grunden för Östersjöns miljöarbete.

Över 80 forskare har publicerat sina fynd i ett omfattande specialnummer av den miljövetenskapliga tidskriften AMBIO. Resultaten är att syrebristen förvärrats och att algblomningarna börjat komma allt tidigare på sommaren.

Bristen på helhetstänk gäller heller inte bara Sverige, utan även de andra Östersjöländerna. Dessutom väger man inte in risken att klimatförändringarna i framtiden kan göra det ännu svårare att vända utvecklingen.

Men vissa saker är ändå på väg åt rätt håll. Bland annat har övergödningen och vissa gifter som hittats i fiskar minskat.

– Miljöarbetet har bland annat uppnått att många giftiga långlivade föroreningar har minskat i fisken i Östersjön, i många fall snabbt, säger Ragnar Elmgren vid Stockholms universitet som är huvudförfattare till en av studierna.

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Notiser &
Omvärldsbevakning

Klimatet större fråga för unga
Skogsprojekt vann Hack for Sweden
Regeringen går vidare med klimatskatt på flyg
De vill fördubbla antibiotikans livslängd
Blåmesens matvanor ska studeras
Rekordhög köttförbrukning
Miljardnedskärning hotar miljömyndigheter i USA
Skolelevers mätningar gav viktiga svar

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.