Sverige tros idag ha fått en ny högsta bergstopp

Varje år mäter forskare Sveriges högsta berg, Kebnekaise. I år verkar vi få en ny högsta nivå då sydtoppen smälter snabbt av värmen.
Sverige tros idag ha fått en ny högsta bergstopp
Sydtoppen består av en glaciär som har smält i snitt 1 meter per år under de senaste 20 åren. Liksom alla glaciärer i Sverige har den smält mycket under den rekordvarma sommaren. Den närliggande nordtoppen består av berg och når 2 096,8 meter över havet. Från Kebnekaise sydtopp mot nordtoppen till höger. Foto: Mostphotos

Från idag, den 1 augusti, lär sydtoppen vara lägre än nordtoppen.

– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi samt chef för Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise.

Gunhild Ninis Rosqvist har genomfört de årliga mätningarna av Kebnekaises sydtopp i många år. När hon mätte toppen igår var höjden på Kebnekaises sydtopp 2 097 meter över havet. För en månad sedan, den 2 juli, mätte den 2 101 meter.

– Under den här tiden har alltså fyra meter snö och is smält bort, i snitt 14 cm per dygn. Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger Gunhild Ninis Rosqvist i ett pressmeddelande.

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.