Så ska kommunernas klimatarbete ta fart

av Karin Montgomery
Uppsala, Lomma och Stockholm är några av de kommuner som ligger långt fram i klimatarbetet, men många har inte ens börjat. SMHI lanserar nu en lathund för klimatanpassning, som förhoppningsvis ska råda bot på det.
Så ska kommunernas klimatarbete ta fart
Översvämningar och värmeböljor kommer att bli vanligare i framtiden. Syftet med SMHI:s satsning är att fler kommuner ska påbörja sitt arbete med klimatanpassning. Foto: Mostphotos

Hallå där Anna Jonsson, vatten- och klimatanpassningsexpert vid SMHI och projektledare för arbetet med den nya lathunden.

Anna Jonsson

Anna Jonsson, SMHI.

Varför har ni tagit fram lathunden?
– Kommunerna är otroligt viktiga klimataktörer då de har ansvaret för så många olika områden. Ett exempel är vattenhantering, eftersom exempelvis skyfall och översvämningar väntas öka i ett varmare klimat, ett annat är äldrevård, där det handlar om att skydda vårdtagare från hetta.

Vad hoppas ni uppnå?
– Att fler kommer igång med sitt klimatarbete. Vissa kommuner ligger långt fram redan, till exempel Uppsala, Lomma och Stockholm. Men andra har inte ens kommit igång och lathunden riktar sig främst till dessa.

Har de kommuner som drabbats av klimatförändringar kommit längre?
– Ja, så är det. Men man kan också se att mindre kommuner ligger efter, vilket inte är så konstigt med tanke på att de har mindre pengar att lägga på frågan. I en liten kommun med skatteunderlag från 5000 invånare är det kanske inte prioriterat att sätta sig ned och läsa IPCC:s rapporter.

Varför ska kommunerna ta del av detta? 
– Vi märker redan i dag att klimatet förändras, och det kommer att fortsätta förändras. Om man inte arbetar proaktivt så kommer det att bli ännu dyrare att hantera förändringarna. Åtgärder för att skydda klimatet kan också ge fördelar på andra områden, till exempel skapa fler gröna ytor.

Vilka typ av råd handlar det om?
– Det handlar exempelvis om att utse en koordinator, bilda en arbetsgrupp, ta fram en klimatanpassningsplan och att tag i övergripande frågor först. Vi ger rådet att det är bättre att komma igång, att analysera en viktig risk och börja hantera denna, än att inte göra någonting alls.

Hur har ni arbetat fram lathunden?
– Arbetet har pågått i drygt ett år och vi har testat fram materialet i ett tätt samarbete med 15 kommuner, från Ystad i söder till Storuman i norr, och 6 länsstyrelser. Det har blivit ett mycket bättre verktyg tack vare deras medverkan!

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.