Världens länder enade – skräpet i haven måste bort

FN:s havskonferens i New York, med syfte att stärka skyddet för havet, avslutades för en vecka sedan. Extrakt har pratat med svenska deltagare som vittnar om positiv stämning, hoppfullhet och en uppsjö av konkreta åtaganden att sätta tänderna i.
Världens länder enade – skräpet i haven måste bort
Många konkreta resultat uppnåddes vid FN:s Havskonferens i New York, berättar svenska deltagare. Foto: Mats Lindgren, Mostphotos

Sverige registrerade totalt 26 frivilliga åtaganden, främst inom områdena marin nedskräpning, hav och klimat samt en hållbar blå ekonomi.

Jacob Hagberg, miljödepartementet.

Jacob Hagberg, miljödepartementet.

– Det blev en tävling mellan länderna hur mycket man tog på sig att göra, ingen ville vara den som bara stod och babblade och inte hade något att komma med, säger Jacob Hagberg från miljödepartementet, som har arbetat med konferensen.

Konferensen har varit avgörande för att lyfta frågan internationellt.

– Det viktigaste resultatet är att frågan har kommit upp på den politiska agendan. Eftersom många ministrar och regeringschefer deltog så kan ingen längre säga att de inte visste om problemet.

Från svenskt håll medverkade också Henrik Österblom, forskare på Stockholm Resilience Center. Han delar Jacob Hagbergs uppfattning att det togs avgörande politiska steg under mötet.

– Det var en viktig global gemensam problemformulering, nu vet vi hur många problem ser ut – nu är det dags att börja ta itu med dem.

Saknade näringslivsaktörer

Han betonar dock att han hade önskat större närvaro från näringsliv och de aktörer som kommer att omsätta åtagandena i praktisk handling.

– De som egentligen ska göra detta var inte riktigt där, i princip är de redan frälsta ännu mer frälsta men det behövs fler aktörer för att uppnå åtagandena, säger Henrik Österblom.

Bland de länder som var speciellt drivande utmärkte sig utöver Sverige, genom sin roll som arrangör, andra länder som Tyskland, Frankrike och Stilla havsö-nationerna.

– Även Indonesien, som anses vara världens näst största källa av marint skräp, stack ut genom ett frivilligt åtagande om att minska marint skräp med 70 procent till 2025, berättar Jacob Hagberg.

Uppföljande möte inte avgörande

Enligt Jacob Hagberg är ett fortsatt politiskt engagemang en nyckelfråga. Ett eventuellt uppföljande möte är inte helt avgörande för havens framtid – det viktiga är att de åtaganden som har ingåtts i New York genomsyras i alla beslut som påverkar havet. Han betonar dock att någon form av uppföljning är avgörande för att åtaganden ska bli verklighet.

På det hela taget upplever både Henrik Österblom och Jacob Hagberg mötet som positivt och inspirerande.

– Deltagarna hade ett bra driv, jag träffade många engagerade och kunniga människor som vill otroligt mycket. Det finns många bra krafter som är inställda på att lösa problemen. Det kändes bra, säger Henrik Österblom.

”Det blev jubel och applåder som aldrig ville ta slut”

Under de avslutande talen på konferensens sista dag gjorde USA tydligt att nationen inte kommer att ställa sig bakom de delar av konferensens politiska utspel, det så kallade Call for Action, som gällde Paris-avtalet.

– Talet följdes av tystnad och spridda bu-rop från läktaren, berättar Jacob Hagberg.

Efter USA:s anförande var det Frankrikes tur att inta scenen och i talet betonades att Frankrike ställer sig bakom konferensens Call for action och vill genomdriva klimatavtalet fullt ut – ”inte bara för vår skull utan för hela världens befolkning”.

– Det blev jubel och applåder som aldrig ville ta slut, säger Jacob Hagberg.

av Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.