Styrkor i de nordiska städerna

Vad utmärker de nordiska städernas hållbarhetsarbete? Det har Luciane Aguiar Borges, huvudförfattare till den nya rapporten White paper on Nordic sustainable cities, tittat på.
Styrkor i de nordiska städerna
"Nordiska städer är rena. Nästan var som helst i staden kan människor andas frisk luft och dricka vatten direkt från kranen, eller ta ett bad i närmaste hamn eller sjö. Städer i Norden har övervunnit viktiga problem kopplat till hälsan i stadsmiljöer", står det i rapporten. Foto: Johannes Erlandsson / Mostphotos

– En öppen och effektiv planering, bra samarbete mellan myndigheter och företag och en stark lokal demokrati är några saker de har gemensamt, säger Luciane Aguiar Borges till Arkitekten.

De nordiska länderna har också egna styrkor.

– Finland har till exempel investerat i innovation och smarta städer, Sverige är bra på ekosystemtjänster, Danmark ligger i framkant när det gäller att anpassa publika platser till klimatförändringarna och Norge har satsat mest på bilfria städer.

5 STYRKOR I DE NORDISKA STÄDERNA
  • Öppen och effektiv planering
  • Gott samarbete mellan myndigheter och företag
  • Starkt civilsamhälle
  • Socialt ansvarstagande i näringslivet
  • Bra stöd till innovation

Hela rapporten White paper on Nordic sustainable cities finns att ladda ner här.

av Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.