Hon spräcker myter om kvinnors företagande

av Karin Montgomery
En ny studie visar att offentliga finansiärer bedömer att kvinnliga entreprenörer är alltför försiktiga, tveksamma till att låta sina företag växa, saknar resurser för tillväxt och att deras företag underpresterar. Forskare slår nu hål på dessa myter en gång för alla.
Hon spräcker myter om kvinnors företagande
Det finns inga skillnader i hur företag som drivs av kvinnor respektive män presterar, visar studie från Luleå tekniska universitet. Foto: Dan Burch/Mostphotos

Hallå där Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå
tekniska universitet, som har lett studien.

Malin Malmström

Malin Malmström, professor vid LTU. Foto: Tomas Bergman

Vad har ni kommit fram till?
– Vi har granskat nästan 130 bolag som har sökt offentlig finansiering och funnit att det inte finns några skillnader i hur företag som drivs av kvinnor respektive män presterar. Föreställningarna har alltså inte någon grund i verkligheten. Trots det får kvinnliga entreprenörer i snitt en fjärdedel av sitt efterfrågade kapital, medan männen får över hälften, visar en parallell studie.

Hur fick du idén att granska skillnader mellan män och kvinnors företagande?
– Jag och mina kollegor har i tidigare studier lyssnat efter vilka ord och epitet som används i samband med mäns och kvinnors företagande och vi har noterat dessa vanföreställningar. Det triggade oss att ta reda på fakta. Det här är den första studie som har ställt olika föreställningar mot fakta – den matchningen har ej gjorts tidigare.

– Det finns inte några skillnader i hur företag som drivs av kvinnor respektive män presterar.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Många finansiärer bli naturligtvis förskräckta över att deras beslut påverkas av fördomar, men vissa tycker det är skönt att få belägg för att dessa strukturer finns.

Varför finns dessa stereotyper?
– Det kan vi bara spekulera om, men entreprenörskap som yrke är fortfarande maskulint betingat, det syns bland annat i hur begreppet används i media. Det är inte bara investerarna som har en skev bild – det genomsyrar samhället.

– Om vi konsekvent satsar på mäns företagande så går samhället också miste om mycket positivt.

Vad får vanföreställningarna för konsekvenser?
– Att starta eget företag kan vara ett sätt för kvinnor att undkomma de ojämlika strukturer som finns på arbetsmarknaden, till exempel med lägre löner. Men om kvinnors företag snedfördelas ekonomiskt så kommer företagandet att förbli småskaligt och ändå inte få samma möjligheter som männens. Om vi konsekvent satsar på mäns företagande så går samhället också miste om mycket positivt – till exempel nya marknader och produkter.

Vad kan man göra åt det?
– Att bli medveten och ifrågasätta varför vi tänker så här är en bra början, men det är en svår nöt att knäcka. Hade vi lösningen så hade vi troligen redan löst problemet. Närmast undersöker vi hur formuleringar i ansökan påverkar möjligheten att få finansiering.

av Karin Montgomery

1 kommentar:

  1. Kommentar från Anita Lloyd Spetz 3 maj 2018:

    Oerhört viktig forskning!

Vad tycker du? Kommentera :

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.

Vi håller dig uppdaterad!

Kunskapen, idéerna & de nya lösningarna för ett hållbart samhälle. Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev.