Uppslutningen till fredagens klimatdemonstrationer rapporteras vara stor. Bara i Stockholm uppskattades antalet deltagare till cirka 60 000 personer.

I Stockholm startade klimatstrejken klockan 13 vid Medborgarplatsen för att under eftermiddagen tåga vidare över Götgatan, Slussen, Munkbroleden, Riddarhustorget, Myntgatan, Mynttorget, Slottskajen, Strömbron och slutligen nå Kungsträdgården.

Många människor i alla åldrar samlades i 170 länder för att strejka med anledning av FN-mötet i New York.

Kraven som framfördes till politiker och makthavare var följande:
1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
2. Klimat- och miljörättvisa för alla
3. Följ Parisavtalet och bevisa det.
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Tycker det hade varit bättre om kraven begränsats till punkt 3 och 4. Under 1,5 grader är något jag inte hört förut i ett seriöst sammanhang. Redan för 1.5 anser jag loppet är kört. Vi har redan satt bollen i rörelse och den kommer att rulla över 1.5 grader av egen kraft och det är dessutom fullständigt orealistiskt. Fullständig rättvisa blandar in ytterligare ett svårtolkat och fundamentalistiskt element. Redan att följa Parisavtalets målsättning och lyssna på vetenskapen är svårt och tillräckligt skäl för demonstration. Fredag 27 skulle vara de mogna och vetenskapen som demonstrerade och då borde det vara mindre fundamentalt och mer inriktat på att få bred uppslutning och en demonstration som påverkar.