Forskare vid Göteborgs och Reykjaviks universitet har hittat mikroplastpartiklar i olika storlekar och material i glaciären Vatnajökull på Island.

Vatnajökull på sydöstra Island är en av de största glaciärerna i Europa och täcker ett område på 8400 kvadratkilometer. Nu har forskare vid Göteborgs universitet, Icelandic Meteorological Office och Reykjaviks universitet identifierat mikroplastpartiklar i olika storlekar och material i glaciärens snökärnor.

– Vi har konstaterat mikroplast i de centrala delarna av glaciären Vatnajökull. Närvaron av mikroplast visar hur spritt denna förorening är, säger Erik Sturkell, professor i geofysik vid Göteborgs universitet. 

Plastartiklar bryts ned mycket långsamt i den kalla glaciärmiljön och kan ackumuleras och finnas kvar i glaciärerna under mycket lång tid, visar forskarnas studie.

– Närvaron av mikroplast i glaciärisen kan komma att förändra isens fysiska egenskaper, till exempel accelerera smältningen. Det ska sägas att all vulkanisk aska i glaciären, som är betydligt större volym än mikroplasten i glaciärisen, påskyndar smältningstakten. Men om det kommer än flera fragment i glaciärisen, så som aska och mikroplast, så förstärks effekten, säger Erik Sturkell i ett pressmeddelande.