Att Sverige behöver mer el har troligen inte undgått någon och Energimyndigheten söker nu efter nya områden för havsbaserad vindkraft, som inte konkurrerar med andra intressen.

Energimyndigheten fått i uppdrag att hitta lämpliga områden där vindkraft kan samsas med andra intressen. Totalt ska ytterligare 90 TWh per år produceras i de aktuella områdena.

”Numera finns det nästan inga tekniska begränsningar för vart i det svenska havet man kommer kunna bygga vindkraftverk, men det finns få områden utan intressekonflikter” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska genomföras i samarbete med åtta andra myndigheter som ska ”hitta lösningar där vindkraft och andra intressen, som till exempel fiske och naturvård, kan samsas.” Målsättningen är att alla myndigheter ska vara eniga om förslaget.

Uppdraget ska redovisas för regeringen senast 31 mars 2023.   


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • René Mortensen skriver:

    Jag menar att vi borde stanna vid den nivå på förnybar elproduktion vi har idag, 100 TWh/år. Ersätta kärnkraften med energieffektivisering och mindre konsumtion/produktion. Merparten av den globala energianvändningen (drygt 80%) och drygt 60% av den svenska energianvändningen går åt till att extrahera naturresurser, omvandla dem till varor och transportera dem kors och tvärs över planeten. Till sist blir alla varor avfall (gasformigt, flytande eller fast). Ju mer energi vi använder, desto större klimat- och miljöpåverkan. Därför behöver vi både globalt och i Sverige MINSKA vår totala energianvändning och konsumtion/produktion. Vi i de rika länderna har det största betinget. Vi kan inte förvänta oss något sådant av den fattigaste halvan av världens befolkning.