Amerikanska delstaten Oregon har drabbats hårt av sommarens extremvärme i Nordamerika – hittills har över 100 personer avlidit. Nu vill myndigheterna satsa på social resiliens för att rusta samhället för kommande extremväder.

Det räcker inte med varningar från myndigheter när samhällen drabbas av extrema värmeböljor. Det konstaterar forskare i en studie från 2018, där de har tittat på hur ett antal städer i USA hanterade värmeböljor mellan 2001 och 2006 och vilken effekt det fick på hur många som avled på grund av värmen. Däremot såg forskarna en lägre dödlighet i Philadelphia – där en särskild handlings- och kommunikationsplan tagits fram för att hjälpa myndigheter att hantera extrem värme. När temperaturen stiger i Philadelphia öppnar ett dygnet runt-bemannat journummer som de som behöver hjälp kan ringa och omkring 5 000 kvartersvolontärer mobiliseras för att söka upp grannar i riskgrupper. Studien av hur städer hanterar extrem värme visar att Philadelphias system räddar i snitt 45 liv per år.

När Oregon nu drabbas hårt av sommarens värmerekord är det hemlösa och ensamstående i socialt utsatta områden som far mest illa. En genomgång som Washington Post har gjort av statistik över dödsfall under värmeböljan visar att 61 procent av de som avlidit i Multnomah County, Oregon, hör hemma i områden med hög fattigdom.

Myndigheterna försöker nu dra lärdom av Philadelphias metoder, skriver Washington Post.

– Folk har verkligen mobiliserat sig, men det har inte varit tillräckligt. Vi ser också att våra sociala system behöver förändras om vi ska kunna hantera sådana här situationer, säger Gabriela Goldfarb, chef för Oregon Health Authority, till Washington Post. Myndigheten har kartlagt var i delstaten invånarna är som mest utsatta under värmeböljor och vilka sociala grupper som löper störst risk. Nu inleds ett arbete med att ta fram enkel och tydlig infografik med budskap om hur man överlever extrem värme, brandrök, översvämningar och andra klimatrelaterade katastrofer.