Ägg från skarvar kan ge värdefull information om mängden miljögifter i sjöar och hav, vilket kan bidra till den nationella miljögiftsövervakningen. Det framkommer i en ny studie.

Ägg från skarv kan användas för övervakning av miljögifter från olika akvatiska miljöer som marin, bräck- och sötvatten i hela landet. Det visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms Universitet.

– Skarven finns överallt i Sverige, både vid sjöar och längs väst- och östkusten, och vore en lämplig art för miljögiftsövervakning. Den äter fisk och befinner sig högt upp i födoväven, säger Douglas Jones, som initierade studien när han arbetade inom miljögiftsövervakningen på Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande.

Inom den nationella miljögiftsövervakningen samlas årligen arter in från sjöar och hav för att analysera halter av miljögifter. Ju högre upp i näringsväven desto lättare att hitta miljögifter. Dock är arter högre upp i näringsväven ofta sällsynta, skyddade eller har en begränsad utbredning. Fågelägg anses vara bra eftersom man inte behöver döda fullvuxna individer.  


Karin Montgomery text

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.