Avtalet från klimatmötet COP21 börjar gälla i dag. Världens länder lovar nu att temperaturökningen ska hållas under två grader. Samtidigt varnar FN att insatserna inte är tillräckliga.

I december 2015 vid COP21-mötet kom världens länder överens om det globala klimatavtalet efter två årtionden av förhandlingar. Avtalet är det första där regeringar har kommit överens om att juridiskt bindande begränsa temperaturökningen till under två grader. Helst ska temperaturökningen begränsas till 1,5 grader. I går släppte dock FN:s miljöprogram UNEP en rapport som säger att Paris-avtalet inte är tillräckligt. Enligt den måste världen ta till brådskande och betydande åtgärder för att klara målen. Om det inte sker menar rapporten att världens temperaturökning blir mellan 2,9-3,4 grader i slutet av detta århundrade. Nästa vecka äger ett nytt klimatmöte, COP22, rum i Marrakech. Deltagarna från Paris-mötet förväntas då finslipa det gällande avtalet.

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.