Svenskar är vana vid att alltid ha vatten i kranen, men vad händer om vattnet tar slut? På Öland är läget akut, lägre grundvattennivåer har aldrig uppmätts. Extrakt besökte den populära sommarön och fann nytänkande i krisens spår.

Svenskar är vana vid att alltid ha vatten i kranen, men vad händer om vattnet tar slut? På Öland är läget akut, lägre grundvattennivåer har aldrig uppmätts. Extrakt besökte den populära sommarön och fann nytänkande i krisens spår.

För campingägaren Lasse Sörensson kom beskedet som en chock. Visst hade han hört pratet om vattenbrist, men att det var så här illa hade han ingen aning om. Det var bara januari och nu fick han veta att vattnet i Mörbylånga bara skulle räcka i några veckor. Sedan var det slut. Vad skulle han säga till alla campinggäster som redan bokat sin semesterresa till Öland?

– Jag och min fru satte oss ner och funderade på vad vi skulle göra. Man förstod verkligen hur allvarligt det var, säger Lasse Sörensson.

Saxnäs camping på mellersta Öland lockar turister med närheten till havet, men också med sina pooler. I och med den akuta vattenbristen blev det förbjudet att fylla poolerna inför sommarsäsongen. Hur skulle gästerna kunna bada och laga mat utan vatten? Lasse Sörensson behövde en plan. Snabbt.

Akut behov

En annan som minns den där januaridagen mycket väl är Niclas Beerman. Han arbetar som teknisk chef i Mörbylånga kommun, den av Ölands två kommuner som drabbats hårdast av vattenbristen. Niclas Beerman och hans kollegor såg de första illavarslande tecknen redan under hösten 2015, men när de kom tillbaka från julledigheten var det värre än någonsin.

– Det var då vi insåg att vi verkligen hade ett problem. Grundvattendepåerna hade inte fyllts på som de brukar. Nivåerna var så låga att vi tvingades införa både vattenrestriktioner och bevattningsförbud, säger Niclas Beerman.

Ända sedan januari har ön varit beroende av extra vatten från kommunerna på fastlandet. I månader har tankbilar med dricksvatten gått i skytteltrafik från Kalmar och över bron till Öland. Sammanlagt har ett 15-tal chaufförer har varit inblandade för att klara logistiken.

Vattenledning byggdes snabbt

Men det hela blev väldigt dyrt och beslutsfattarna började titta på en annan lösning. Genom att bygga en vattenledning från Kalmar skulle man slippa köra vattnet över bron, men det var bråttom. Under sommarmånaderna stiger öns befolkning med tio gånger, och är då så stor som 250 000 personer i genomsnitt.

För att klara det ökade trycket från sommargästerna behövde vattenledningen stå klar före midsommar, vilket man också lyckades med. Byggprojektet som vanligtvis hade tagit upp emot två år färdigställdes inom loppet av tre månader. Därefter har det återstått att övertyga turisterna om att hushålla med vattnet.

– Alla måste ha respekt för vattnet. Vi är inte vana vid att behöva ha det, men vatten är faktiskt vårt viktigaste livsmedel. Det är egentligen absurt att vi slänger ut det på gräsmattan och spolar ner det i toaletten, säger Niclas Beerman.

Problem med turistnäring

Bo Olofsson håller med. Han är professor i mark- och vattenteknik vid Kungliga tekniska högskolan. Han menar att vi inte har tagit det svenska grundvattenproblemet på allvar och att det är dags att på riktigt fundera på hur vi konsumerar vatten. I alla fall på Öland och Gotland.

Vattnet räcker inte till när allt fler bosätter sig permanent i traditionella sommarstugeområden och turisterna invaderar öarna under sommaren. Hanteras inte situationen kan det ge lokala problem med turistnäring och näringslivsutveckling.

Bo Olofsson ser två lösningar i dagsläget. Antingen underlättar vi för att grundvattenlagren ska fyllas på eller så minskar vi vattenförbrukningen. I framtiden tror han också att vi kommer att återcirkulera avloppsvatten.

– Frågan är hur folk ser på det, att dricka renat kiss. Det är en psykologisk fråga och acceptansen är inte riktigt nådd än. Jag tror att det kommer att hända mycket inom det här området, säger Bo Olofsson.

Avsaltning testas

Carl Malgerud, som är ordförande för Borgholm Energi, ser en annan lösning på vattenbristen. Strax före sommaren gavs grönt ljus för en ny avsaltningsanläggning på Öland. Med denna lösning ska havsvattnet renas och tas till vara som dricksvatten. Samma sak sker också på Gotland.

– Alla är inte anslutna till det kommunala vattennätet. Jag har mött människor som gråtit för att de saknat vatten i sina brunnar. Vi behöver tänka framåt, säger Carl Malgerud.

Den nya avsaltningsanläggningen ska byggas i Sandvik, alldeles intill en kalkstensfirma. Carl Malgerud pekar i riktning mot vindkraftverken och berättar att byggnaden väntas stå färdig nästa sommar. Men alla är inte positiva. En del är ledsna över att smaken på vattnet kommer att förändras. Andra menar att det behövs mer studier om hur avsaltningen fungerar på sikt. Hur algblomningen påverkar vattenkvaliteten, till exempel.

– Livsmedelsverkets expert har gett sitt fulla stöd för denna lösning. Vi har ju faktiskt inget annat reellt alternativ i nuläget och globalt är det en beprövad teknik, säger Carl Malgerud.

”Vi kommer lösa det här”

På andra sidan Öland öppnar Lasse Sörensson på Saxnäs camping stolt dörren till poolområdets kontrollrum. Det surrar och bubblar från tankar och behållare. I stället för att fylla poolerna med kommunalt vatten fylls de nu med havsvatten som först renas och kloreras inne i det ombyggda kontrollrummet. Sötvattenpoolerna har blivit saltvattenpooler.

Lasse Sörensson konstaterar att vattenbristen har manat till både kreativitet och uppfinningsrikedom. Campingen har också infört nya betalsystem och begränsade duschtider för att få besökarna att spara på vatten. Alla som checkar in bombarderas av information om hur allvarligt läget är. Lasse Sörensson erkänner att han varit orolig över hur vattenrestriktionerna skulle tas emot av besökarna.

– Vi trodde folk skulle bli arga över att vi begränsat duschtider, men de har visat stor förståelse och kommit med egna vattenbesparingstips. Det är jättehäftigt, de har verkligen engagerat sig. Det bådar gott. Vi kommer att lösa det här. På ett eller annat sätt, säger Lasse Sörensson.