En ny forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldoixidavtryck: att äta växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn.

– Nu har vi en bättre uppfattning om vilka personliga val som gör mest skillnad för klimatet. Det gör att vi kan fokusera på de handlingar som har störst effekt, säger Kimberly Nicholas, en av författarna till studien, vid Lund University Centre for Sustainability Studies.

Enligt forskarna kan man genom att välja en växtbaserad kost spara 0,8 ton koldioxidekvivalenter per år. Genom att undvika en transatlantiska flygresor kan man spara 1,6 ton koldioxidekvivalenter per tur och returresa. En person som väljer att leva bilfritt kan vidare spara 2,4 ton koldioxidekvivalenter per år.

Dessa siffror kan jämföras med att forskare rekommenderar att en individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050 om målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader ska uppnås. I dag ligger siffran på 6,7 ton per person inom EU, 13,5 ton för Kanada, 16,3 ton för Australien och 16,4 ton för USA.

Slutligen kan valet att inte ha ännu ett barn (eller något barn) spara in motsvarande 58,6 ton koldioxidekvivalenter per år – baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster.

Kimberly Nicholas och huvudförfattaren Seth Wynes, nu verksam vid University of British Columbia, är medvetna om att steget till att göra dessa förändringar kan upplevas som stort, om inte omöjligt. Speciellt vad gäller det högst personliga valet om huruvida man ska skaffa barn, och i så fall hur många.

– Samtidigt kan vi inte längre ignorera den klimatpåverkan vår livsstil faktiskt har. Genom att anamma åtminstone några av dessa val kan vi göra en förändring som kan få en positiv effekt under vår livstid. Unga människor är också i en tid i livet när de är mer öppna för att göra förändringar och då är det ännu viktigare att de är medvetna om vilka val som är mest effektiva.


Karin Montgomery

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Dag Lindgren skriver:

  https://t.co/86bfsY0rH0 Den största besparingen är färre barn. Lätt att åstadkomma! Personligt? Påverkar hela mänsklighetens framtid, skall det ses som personligt? Hade Kina sett det som personligt skulle det finnas några hundra miljoner fler kineser idag,
  Fast jag tycker att det räcker med att få det allmänt vedertaget att fler än två barn är inte bra.

 • Lars Laestadius skriver:

  Inga barn, färre barn eller lagom många barn? Bäst för klimatet är väl att omedelbart ta sig själv av daga, eventuellt tillsammans med ens barn. Varför vänta? Studien borde innehållit också dessa alternativ. Inget mindre än mänsklighetens framtid står ju på spel.

  • Dag Lindgren skriver:

   För att arten skall bestå bör ocskå civilisationen bestå. Det är inte civiliserat att mörda eller uppmuntra till mord.
   Vi är evolutionärt anpassade till att först tänka på oss själva och sedan vår familj och detta måste i viss mån respekteras inom ramen för hänsyn till artens framtid.
   Max två barn innebär befolkningsminskning, och är ett stort steg att få allmännt accepterat att fler är omoraliskt.
   Även om jag det sista året tycker mig se ett ökande stöd för tanken

 • Ulla Forsling skriver:

  Typiskt att man räknar bruttoutsläpp istället för nettoutsläpp. Man glömmer att de som bor i glesbygd, odlar och har mycket skog har större koldioxidupptag än utsläpp. Snön reflekterar mycket värme medan asfalt, höghus och tät bebyggelse drar åt sig värme och gynnar därför uppvärmningen. Centralisering av skolor, handel m.m. gynnar också uppvärmning och antalet transporter.
  Märkligt att man aldrig får se någon beräkning över hur alla krig påverkar klimatet eller all den upprustning som pågår världen över.
  Hur påverkar globaliseringen klimatet?? Det bästa för klimatet borde väl vara nationalism ?? Så klimatskatt på drivmedel är nog bara till för att gynna storstäder och statskassan eller ???