Etanolbilar är på väg att försvinna och försäljningen av elbilar går ned. Målet om fossiloberoende fordon på våra vägar till år 2030 alltmer avlägset. Det uppger 2030-sekretariatet, som organiseras av tankesmedjan Fores, i en ny rapport.

Sverige har målsättningen att ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030, men ambitionen ser inte ut att kunna uppfyllas. Uppgifterna kommer från 2030-sekretariatet som i en ny rapport visar att andelen miljöbilar, av alla sålda bilar, har minskat från 17,4 procent i fjol till 16,5 procent i år. Resultaten från rapporten publicerades på DN Motor i dag. Förklaringar till nedgången tros bland annat vara ensidigt fokus på supermiljöbilar i stället för ”vanliga” miljöbilar, att bilar som drivs på gas och etanol har minskat på marknaden samt skattehöjningen på etanolbränslet E85. Dessutom tror 2030-sekretariatet att sänkningen av drivmedelspriser minskar intresset för bränslesnåla bilar. I ljuset av detta föreslår 2030-sekretariatet följande åtgärder:
 • Bonus-Malus beskattning för fordon utifrån klimatpåverkan
 • Gynna förnybart
 • Stimulera alternativen, exempelvis bilpool, kollektivtrafik och distansarbete
 • Utgå från faktisk klimatpåverkan, inte utsläpp från avgasröret
 • Ställ krav på användaren, den som får förmåner bör också ladda bilen/tanka med rätt drivmedel.

Läs mer här (2030)


Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Jan-Gerhard Hemming skriver:

  Fel fokusera på nya BILAR som kräver skrotning av ½ miljard gamla! Rätt fokus är nya DRIVMEDEL som befintliga bilar kan gå på efter måttlig modifiering av bränslesystemet. METANOL borde här vara i fokus, då metanol idag faktiskt är utmärkt ersättare för både bensin & diesel. Konstigt nog finns metanol bara som önskedröm i form av förgasning av skogsråvara i Hagfors. Framtid är att extrahera CO2 direkt från luft och hydrera denna CO2 med fossilfri väte enligt CO2+3H2=CH3OH+H2O. Mvh

  • Jan-Gerhard Hemming skriver:

   Artikeln ”Fossiloberoende bilar dröjer” avhandlar uppenbart bara Sverige, varför det var fel av mig att blanda in hela planeten. Förkorta första meningen ovan till: Fel fokusera på nya BILAR! Med den korrigeringen står jag för hela texten. Mvh/J-G Hemming