Helena Strömberg
Bildreportage

Laddar för en energisnål framtid

De flesta av våra moderna apparater är helt beroende av el. Det gäller förstås mobiltelefon och dator, men också spis, kylskåp och element. Under ett strömavbrott slutar även vattenkranen att fungera och det går inte längre att spola i toaletten. Är vi förberedda på det?
Artikeln i sin helhet finns att läsa här.

Energiresilient vardag

Det enkla svaret är nej. Det konstaterar Helena Strömberg som är designforskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers tekniska högskola. Hon leder projektet Design för en energiresilient vardag. Tanken är att undersöka hur vardagslivet kan bli mer motståndskraftigt mot energirelaterade problem.

Boostar både teknik och humör

Apparaten är inget mindre än en lampa, en radio och en powerbank – samtidigt. Forskarna har ännu inte bestämt sig för vad den ska kallas. Arbetsnamnet är boostbox, eftersom den boostar både teknik och humör i samband med strömavbrott. Den är byggd ovanpå ett batteri och med hjälp av ett handtag går den enkelt att plocka med sig. Den är dessutom utrustad med vev så att hela kalaset kan vevas upp igen om batterinivån skulle sjunka.

Moderna varianter

Vardagsprylarna kan också behöva designas om så att de fungerar även utan el. Att handvispa grädde med den här typen av visp tar tid och är ganska jobbigt. ”Men det går säkert att göra moderna varianter av gammal teknik som är skönare att använda och har bättre precision”, säger Helena Strömberg.

Tydlig energiförbrukning

Med en specialdesignad grendosa blir den svenska energiförbrukningen tydlig. Vid god tillgång på el är god är alla fyra eluttag tillgängliga. Morgon och kväll slocknar två av uttagen. Då är endast två fria att använda.

Laga mat utan el

Det måste gå att laga mat även om det är strömavbrott. Förutom boostboxen har forskarna därför tagit fram en matkasse och ett recepthäfte med ett antal olika maträtter som går att tillaga i en situation med begränsat med el, eller ingen el alls. Böngrytan och nudelsoppan var testpersonernas favoriter.

Energisnål matlagning

Att laga mat i en mikrovågsugn är ett energisnålt sätt att laga mat. Och har man en termos med hett vatten hemma går det till exempel enkelt att laga en cous cous-rätt – helt utan el.

Bidra till samhället

I projektet har testpersoner utsatts för strömavbrott av olika slag.
”Jag blev faktiskt förvånad över hur positivt folk i studien reagerade på kortare strömavbrott och andra begränsningar. Folk vill gärna bidra till samhället på något sätt och många upplevde också att det gick bättre och bättre i takt med att de vande sig”, säger Helena Strömberg.