Manifestationer är viktiga för vi ska hitta styrka i varandra och känna att vi kan förändra. Det säger Carmen Blanco Valer, en av talarna på manifestationen “Tillsammans för klimatet” i Stockholm den 29 november. Manifestationen är en av 2300 som går av stapeln samtidigt i 170 olika länder där deltagarna vill uppmana beslutsfattare att ta vetenskapen och FN:s klimatpanels rapporter på allvar.

Varför behövs det en manifestation för klimatet och varför engagerar den dig? – Forskarna har sagt hur mycket planeten tål, men det är ändå mest petitesser som det förhandlas om på COP-mötena. Jag tror på massmobiliseringar för att sätta press på politiker och visa att vi i civilsamhället vill rädda livet på den här planeten.
– Politikerna vågar ställa tuffare krav om de känner att de har civilsamhället bakom sig.
Du kommer att vara en av talarna, du beskriver dig i första hand som en global rättviseaktivist men är även lärare på Färnebo folkhögskola och representant för Latinamerikagrupperna. Vad kommer ditt huvudbudskap att vara och till vem riktar du det? – Jag kommer i första hand rikta mig till demonstranterna, i ett ganska agitatorisk tal och förhoppningsvis bryr sig även politikerna.
Carmen Blanco Valer

Carmen Blanco Valer

– Klimaträttvisa är min kamp, och med det menar jag inte bara ur ett nord- och sydperspektiv utan det behövs en allmän omfördelning där man även tar hänsyn till andra faktorer inom länder. Ett sådant exempel för mig här i Sverige är landsbygd och stad. Det är lätt att tänka att alla kan åka kollektivt när man bor i Stockholm, men jag bor på landsbygden och även om jag också åker kollektivt tar det mig tre och en halv timma att åka till jobbet. Landsbygden behöver också utbyggd kollektivtrafik. – Eftersom jag är urfolk kommer jag även att tala för mina bröder och systrar som inte själva kan föra sin talan, som vattnet, glaciärerna och grodorna. Vill du säga något till de som känner att denna manifestation låter bra och viktig men tyvärr har bokat tvättid just då? – Om man vill tänka på framtiden för sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn bör man ta sig tid nu. Jag tycker även att de ska komma för att få energi och känna gemenskap. – Manifestationer syftar till att man ska hitta styrka i varandra och tillsammans känna att vi kan förändra. Sen vågar politikerna ställa tuffare krav i förhandlingarna om de känner att de har civilsamhället bakom sig. Mer om manifestationen här