Fler kemikalier i hemmen och ett fuktigare klimat ökar behovet av bra ventilation. Men eftersom vi fått tätare och energisnålare hus har luftomsättningen i bostäderna försämrats.

Enligt Magnus Mattsson, doktor i inomhusmiljö vid Högskolan i Gävle, är dålig ventilation en hälsorisk för människor, och det finns även en stor risk att byggnader skadas. – I dag vet vi att vi har en mängd emissioner, alltså kemikalier som släpper från byggnadsmaterial, färger, möbler, kläder och hemelektronik. Vi får i oss ämnena genom direkt inandning och via dammpartiklar, säger Magnus Mattsson, säger han i en intervju med DN. Ett varmare och fuktigare klimat kan enligt Magnus Mattsson även öka riskerna. Det beror på att kemikalieemissionerna ökar vid varm och fuktig luft, samt att ökad fukthalt i byggnader kan leda till mögelangrepp.

Läs mer här (www.dn.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.