Bröd som har bakats på grovt vetemjöl sticker ut i Livsmedelsverkets undersökning. Det innehåller betydligt högre halter kadmium än rågbröd. Höga mängder kadmium kan leda till njurskador.

Livsmedelsverket har gjort en stickprovsundersökning där 40 olika sorters bröd från svenska livsmedelsbutiker har kontrollerats. Grovt bröd bakat på grovt vetemjöl sticker ut på grund av sin höga halt kadmium, en tungmetall som vetet kan ta upp från marken. Grovt bröd som har bakats på råg innehåller mindre än hälften så mycket kadmium. Enligt EFSA, EU:s livsmedelsmyndighet, bör en person som väger 60 kilo få i sig högst 20 mikrogram kadmium per dag. Det motsvarar 6-8 skivor skivor av det grova vetebrödet om dagen. - Därför är det viktigt att livsmedelsföretagen minskar halterna av tungmetaller i maten där det går. Som enskild konsument kan man minska sitt intag genom att äta varierat. Att välja olika sorters mat och olika märken är det bästa sättet att minska risken för att få i sig för mycket av ett skadligt ämne., säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket. - Att bröd innehåller tungmetaller vet vi sedan tidigare men vi äter ju så mycket mer än bröd. Vi behöver hela bilden för att kunna säga vad resultaten innebär för olika personer, säger Emma Halldin Ankarberg.

Läs mer här (www.livsmedelsverket.se)