Små barn har två till tre gånger högre halter av bromerade flamskyddsmedel (BFR) i blodet än sina mammor. Det visar ny avhandling från Stockholms universitet.

Enligt forskaren Leena Sahlström är det dammet som verkar spela en stor roll för den exponering som vi utsätts för. Detta verkar speciellt gälla för små barn, men även intaget av bröstmjölk verkar vara en bidragande orsak till att barnen har högre halter. För mödrarna är det istället maten som är exponeringsväg för bromerade flamskyddsmedel. Bromerade flamskyddsmedel används i exempelvis möbler och vissa plastmaterial för att öka brandsäkerheten. Trots att flera bromerade flamskyddsmedel har förbjudits finns det fortfarande kvar i gamla produkter, nya bromerade flamskyddsmedel har även introducerats på marknaden. – Vi kunde påvisa en del nya BFR i hushållsdamm samt i vissa matprover (fisk), men även i blodet från några av deltagarna. Därför är det viktigt att hålla ögonen på dessa ersättningskemikalier i framtiden, säger Leena Sahlström i ett pressmeddelande.

Läs mer här (www.su.se)


Cathrine Beijer

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

 • Henrik Eriksson skriver:

  Hej,

  Jag skulle vilja invända mot rubriksättningen som inte alls reflekterar vad som uttrycks i källmaterialet. I SUs pressrelease står att läsa: ”Halterna är dock bland de lägsta vi känner till och är inte i närheten av de nivåer som anses farliga.”
  Rubriken bidrar alltså utan grund till att sprida en omotiverad rädsla för förekomst av potentiellt skadliga kemikalier i vår hemmiljö.

  MVH,
  Henrik Eriksson