För första gången är nu den nyproducerade förnybara energin större än kolkraften. Under förra året kom hälften av världens potentiella energi från förnybara källor och andelen kommer fortsätta att öka.

Under 2015 gick den nyproducerade förnybara energin, med vind- och solkraft i första ledet, om kolkraften sett till potentiell produktion. 153 Gigawatt energi kom från förnybara källor, en ökning med 15 procent jämfört med året innan, enligt en rapport från IEA (International Energy Agency). 2015 sattes det upp en halv miljon solpaneler varje dag i världen. Kina, som stod för 40 procent av ökningen av förnybara källor, reste två vindturbiner varje timme. Den snabba takten gör att IEA nu markant ändrar sin prognos för den förnybara energins ökning. Under de kommande fem åren väntas utbyggnaden av förnybara källor att fortsätta på samma nivå. Enligt IEA beror ökningen på ökad konkurrens, skattelättnader och teknikframsteg.

Läs mer här (www.iea.org)


Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Björn skriver:

    Det är jättebra att förnybart byggs ut men snälla få ordning på rapporteringen. IEA rapporterar om NY KAPACITET, dvs dels är det endast det som byggdes nytt förra året där förnybart är större och dels är det installerad effekt inte producerad energi som avses. Vindkraft levererar ca 30-40% av installerad effekt på årsbasis, solkraft 10-15% medan styrbar elproduktion kan leverera 80-100%. Jag antar att ni menar effekt med potentiell produktion men det är lite magstarkt att tro att solen lyser dygnet runt eller att det blåser lagom alltid.